UKRAIŃSKI KWAS CHLEBOWY

NieznanaUkraina.pl / Artykuły, Inne / UKRAIŃSKI KWAS CHLEBOWY


streszczenie STRESZCZENIE

Kwas chlebowy lub potocznie "kwas", to znany od wieków napój, który jest klasyfikowany jako bezalkoholowy mimo niewielkiej zawartości alkoholu, wytwarzany przez fermentację chleba. Kwas chlebowy, jest napojem naturalnym wynalezionym przez Słowian jeszcze w X wieku ! Używany był w średniowieczu na obszarze całej Europy. W Rosji i na Ukrainie - jest od XVI wieku "napojem narodowym" ! Przygotowuje się go pospolicie w gospodarstwie domowym, a od końca XIX wieku również fabrycznie. Kwas, który wytwarza się na Litwie nosi nazwę "gira" ! 1 kwas ukrainski

Jeżeli szukasz czegoś podobnego, sprawdź POWIĄZANE WPISY na końcu tego artykułu.

KATEGORIA ARTYKUŁU: Artykuły, Inne Marzec 1, 2012, 22:30

CO TO JEST KWAS CHLEBOWY?

Kwas chlebowy (ukr. Квас) to unikalny produkt: jego gęstość wynosi 1,006-1,016 g/cm³, zawartość alkoholu około 0,7-2,2% objętościowych, substancji wyciągowych 1-5,2%, kwasu mlekowego 0,18-0,48%, dodatkowo zawiera bardzo dużo drożdży. Kwas chlebowy ma naturalnie słodko-kwaśny zapach i smak pieczonego chleba, dobrze gasi pragnienie i długo utrzymuje niską temperaturę po schłodzeniu. Ma jasno-brązowy kolor, a na dnie butelki może utworzyć się naturalny osad, który łatwo znika po wstrząśnięciu butelką (podobnie jak w butelce naturalnego, niefiltrowanego piwa). Otrzymujemy go przez alkoholową i kwaśną fermentację chleba z dodatkiem cukru i drożdży górnych, przyprawiany zwykle miętą.

Prawdziwy kwas chlebowy ma trwałość około 3-4 dni. Na Ukrainie, w Białorusi i Rosji – jest często sprzedawany na ulicy z beczki, gdzie go można wypić na miejscu lub w szklanym naczyniu zanieść do domu. Niektóre browary produkują prawdziwy kwas chlebowy z chleba o ważności do 9 miesięcy, stosując specjalną technologię i pasteryzację w wysokiej temperaturze. Często niektóre lokale gastronomiczne dla swoich gości robią własny kwas chlebowy. Jest to szczególnie popularne na Litwie, w Rosji i na Ukrainie.

Jak przygotować Kwas samemu?

Istnieją różne sposoby przygotowania Kwasu Chlebowego – podajemy przykładową proporcję składników:

Suchy chleb razowy 1 kg, suchy chleb żytni 50 dag, cukier 1,4 kg, woda 12-13 litrów, drożdże 4-5 dag, słód (jęczmienny lub żytni) …

Rodzaje Kwasu

Istnieją 3 rodzaje kwasu:

 1. Chlebowy,

2. Owocowy,

3. Jagodowy.

 

Kwas na Rusi:

 «Квас, как хлеб, никогда не надоест»,

«Русский квас много народу спас»,

«И худой квас лучше хорошей воды»,

«Щи с мясом, а нет — так хлеб с квасом»,

«Кабы хлеб да квас, так и все у нас».

 

Tradycyjne beczki z kwasem na Ukrainie i za jej granicami (coraz rzadziej spotykane)

 

Dania przygotowane „na bazie kwasu chlebowego” na Ukrainie i w Rosji:

1. „Okroszka” – zimna zupa na bazie kwasu chlebowego (ros. Окрошка — холодный суп на основе кваса),

2. „Botwińja” – zimna zupa na bazie kwasu chlebowego, którą przyrządzają z ryby, gotowanego szczawiu, szpinaku, szczypiorku, pokrzywy oraz różnych traw (ros. Ботвинья — холодный суп на основе кваса, который готовят из рыбы и отварного и протёртого щавеля, шпината, зелёного лука, крапивы, лебеды и другой съедобной травы),

3. „Tiuria” – staroruskie danie z pokrojonego chleba i cebuli zalanych kwasem chlebowym (ros. Тюря — старорусское блюдо из хлеба и лука, накрошенного в квас),

 4. „Putria” – kasza jeczmienno-pszeniczno-gryczana zaprawiona kwasem chlebowym  oraz słodem (ros. Путря — каша из ячменя, яровой пшеницы, гречихи или проса, заправленная квасом и солодом),

5. „Czorba” – danie kuchni mołdawiańskiej. Jest to kwaśna zupa z mięsem. Składniki: kwas chlebowy, marchew, cebula, pietruszka, pomidory oraz różne rodzaje ziół (ros. Чорба — блюдо молдавской кухни, кислый суп с мясом или птицей, в состав которого входят квас из отрубей, морковь, лук, петрушка, сельдерей, помидоры и пряная зелень),

5. „Zama” – zupa na bazie kwasu chlebowego, która różni się od „Czobry” jednym składnikiem. Jest ona dodatkowo zaprawiona surowym jajkiem, które zostało ubite razem ze śmietaną (ros. Зама — суп на основе кваса, от чорбы отличается прежде всего тем, что в её состав входит сырое яйцо, взбитое вместе со сметаной).

 

Warto spróbować Ukraińskie dania z kwasu !!!

 

Niektóre z produkowanych na Ukrainie butelkowanych

 

UWAGA NA CHEMIE!!!

Niestety, obecnie również są w sprzedaży koncentraty, które umożliwiają szybkie i wygodne przygotowanie kwasu chlebowego, poprzez dodanie cukru i wody. Najczęściej jednak zawierają one substancje konserwujące, podobnie jak napoje sprzedawane w sklepach pod tą samą nazwą ! Nie zalecamy kupować tego typu produktów, ponieważ one nie mają nic wspólnego z Ukraińską tradycją oraz kulturą – są to standardowe „komercyjne chwyty marketingowe”, które „nawiązują do tradycji” … !

 

Europa, od zawsze posiadała, posiada i będzie posiadać takie unikalne napoje jak: PIWO, SYDR, KWAS CHLEBOWY, a także liczne gatunki mocniejszych trunków, takich jak WINO oraz WÓDKA …, Ukraina w Europie, znajduje się w czołówce najlepszych, unikalnych oraz czczących tradycję – Producentów !

 

Będąc na Ukrainie latem w upalne i gorące dni – nie ma nic lepszego od „STAKANA KWASU” – to jest to ! Zalecamy skosztować i wypić do dna …



TAGI ARTYKUŁU


Komentarze KOMENTARZE DO ARTYKUŁU


DYSKUSJA JUŻ TRWA

DOCENIAMY TWÓJ KOMENTARZ

mai napisał/ła, Lipiec 6, 2012 , 21:24

Widzę pojawił się artykuł o kwasie, i chociaż nie jest to dysertacja, to sporo ciekawych informacji zamieściliście 🙂 No na przykład, że jednak zawiera alkohol, bo ostatnio piłam go dosłownie litrami nieświadoma 🙂

mai napisał/ła, Lipiec 6, 2012 , 21:31

I jeszcze dla miłośników kwasu i piwa ukraińskiego, ostatnio udało mi się znaleźć na Ukrainie świetną przekąskę w postaci serowych warkoczy 🙂 Polecam!

Jurij Czerniec napisał/ła, Lipiec 7, 2012 , 13:25

Mai masz rację ten artykuł jest mniejszy od tego o piwie;)

To są w sumie śladowe ilości alkoholu, dużo litrów trzeba wypić, żeby była podobna koncentracja jak od piwa.

Co do warkoczy serowych, to zalecam wybierać te droższe, bo te tańsze to nie są wędzone naturalnie, niestety w produkcji czasem jest stosowany ciekły dym…
W Polsce też spotkałem się z tym produktem, lecz jest mało rozpowrzechniony, polecam spróbować!

mai napisał/ła, Lipiec 10, 2012 , 19:17

Te droższe – to o jakiej stawce tu piszesz?? 🙂 Ja ostatnio byłam w Szacku i w jedynym supermarkecie w tej miejscowości wyboru nie miałam 🙂

Jurij Czerniec napisał/ła, Lipiec 11, 2012 , 07:45

No tak czasem brak wyboru;) Nie orientuję się ile teraz cenią ten produkt, ale pewnie nie mniej niż 50 hrywni za kilo

emilsia napisał/ła, Lipiec 2, 2013 , 14:07

Wczoraj wróciłam z mojego pierwszego i mam nadzieje nie ostaniego pobytu Ukrainie. Dzięki mojemu cudownemu ‚przewodnikowi’ spróbowałam kwasu, który tak bardzo mi posmakował, że przywiozlam go sobie do Polski. szkoda, że ma własnie taką krótką datę przydatności. Jest naprawdę cudowny, polecam wszystkim. Ten z ulicy najlepszy )

daiwer napisał/ła, Sierpień 7, 2013 , 18:12

Kwas naturalny jest naprawdę dobry . Szkoda że u nas jest tylko napój kwaso podobny

cobra napisał/ła, Styczeń 10, 2014 , 18:31

Ja bywam często na ukrainie. i potwierdzić mogę, że kwas kest naprtawdę smaczny. Piłem kilka rodzajów. Regularnie przywożę też kwas do domciu. Niech się napoke z E… schowają. Polecam przynajmniej wyprubować.

Na ukrainie bywają też tanie chemiczne badziewia.

    Jurij Czerniec napisał/ła, Styczeń 11, 2014 , 13:51

    Fakt trzeba wypróbować! Szczególnie warto uważać na te z dolnej półki cenowej, reszta jest pyszna!

PROSIMY WPISAĆ SWÓJ KOMENTARZ

DZIELĄC SIĘ Z NAMI SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI

Napisz komentarz

Masz już konto? Zaloguj się lub Zarejestruj się
Możesz również zostawić komentarz BEZ REJESTRACJI wpisując swoje dane poniżej:

Treść komentarza

Autor*

Email*

Twój email zostanie ukryty!

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Informacja o stronie

O Stronie

NieznanaUkraina.pl

Miłośnicy wyjazdów na Ukrainę życzymy
miłego czytania o Ukrainie, zachęcamy do aktywnego komentowania! O stronie

KomentarzeKomentarze

  • Nadia napisał w SKELIWKA LUB FELSZTYN :
    Cześć, nazywam się Nadia Śmietanka, wnuczka Józefa Śmietanki Szukam informacji o rodzinie mojego dziadka, erze miasta Felsztyn Polska. Był częścią…
  • Zbyszek napisał w CO MOŻNA PRZEWOZIĆ PRZEZ GRANICĘ UKRAINY? :
    Witam chcę przewieźć z Polski na Ukrainę używany rowerek dziecięcy jako prezent jakie są przepisy i opłaty.
  • Wiber napisał w CO MOŻNA PRZEWOZIĆ PRZEZ GRANICĘ UKRAINY? :
    Witam. Jadę z żoną do Lwowa swoim samochodem aby zwiedzić to miasto i przywieźć do Polski TANDYR (mini piec…
  • Kora napisał w DOJAZD DO TRUSKAWCA :
    Ponawiam pytanie, bo rowniez interesuje mnie dojazd z LOTNISKA we Lwowie do Truskawca a tego brakowalo w powyzszej odpowiedzi.......chyba ze…
  • Krystyna napisał w DROHOBYCZ : WIELOKULTUROWE MIASTO :
    W Drohobyczu przy ul. Truskawieckiej rezyduje Centrum Metodyczne Nauczania Języka Polskiego w gmachu dawnej restauracji pani Cielińskiej ( mojej cioci)…
  • Elżbieta napisał w NIEZNANA WIOSKA MAJDAN :
    Zbieram wszelkie informacje o Majdanie. Mój dziadek Michał Barszczowski urodził się w Majdanie jako syn Jana Barszczowskiego i Anieli Rybotyckiej.…
  • Ania napisał w SAMBOR :
    Moja Babcia przed wojną uczęszczała do liceum w Samborze. Nieraz wracała wspomnieniami do tamtych miejsc, chociaż nigdy już tam nie…


Wuszikaj noclegi


WYSZUKAJ

NA STRONIE




INFORMACJE

Żeby zobaczyć zawartość, należy kliknąć na wybrany rozdział poniżej:
Możesz otrzymywać informację o nowych artykułach na mail:

Zapisz się na nasz newsletter poprzez mail w serwisie FeedBurner


POPULARNE

Artykuły, które przeczytano najwięcej razy
CO MOŻNA PRZEWOZIĆ PRZEZ ... : 141 023
SŁONINA UKRAIŃSKA: SAŁO Z... : 58 558
POCIĄGIEM PRZEZ UKRAINĘ: ... : 57 430
UKRAIŃSKIE PAPIEROSY I TY... : 48 749
JĘZYK UKRAIŃSKI i ALFABET : 43 675
2018: DNI WOLNE OD PRACY ... : 41 479
WYMIANA WALUT NA UKRAINIE : 36 067
SYMBOLE NARODOWE UKRAINY : 35 231
ZAKUP BILETÓW KOLEJOWYCH ... : 33 688
PRZED PODRÓŻĄ : 26 617
GRANICA POLSKO-UKRAIŃSKA : 26 422
TELEFONIA KOMÓRKOWA NA UK... : 26 242
PODRÓŻ PRZEZ MEDYKĘ : SZE... : 24 238
2017: DNI WOLNE OD PRACY ... : 22 882
ŚWIĘTA NA UKRAINIE : 21 668

Ranking artykułów





Przejdź do paska narzędzi