Widzę pojawił się artykuł o kwasie, i chociaż nie jest to dysertacja, to sporo ciekawych informacji zamieściliście 🙂 No na przykład, że jednak zawiera alkohol, bo ostatnio piłam go dosłownie litrami nieświadoma 🙂
UKRAIŃSKI KWAS CHLEBOWY
- 9 komentarzy
- Przeczytano: 16 044
NieznanaUkraina.pl / Artykuły, Inne / UKRAIŃSKI KWAS CHLEBOWY
STRESZCZENIE
Kwas chlebowy lub potocznie "kwas", to znany od wieków napój, który jest klasyfikowany jako bezalkoholowy mimo niewielkiej zawartości alkoholu, wytwarzany przez fermentację chleba. Kwas chlebowy, jest napojem naturalnym wynalezionym przez Słowian jeszcze w X wieku ! Używany był w średniowieczu na obszarze całej Europy. W Rosji i na Ukrainie - jest od XVI wieku "napojem narodowym" ! Przygotowuje się go pospolicie w gospodarstwie domowym, a od końca XIX wieku również fabrycznie. Kwas, który wytwarza się na Litwie nosi nazwę "gira" !
Jeżeli szukasz czegoś podobnego, sprawdź POWIĄZANE WPISY na końcu tego artykułu.
KATEGORIA ARTYKUŁU: Artykuły, Inne 1 marca, 2012, 22:30
CO TO JEST KWAS CHLEBOWY?
Kwas chlebowy (ukr. Квас) to unikalny produkt: jego gęstość wynosi 1,006-1,016 g/cm³, zawartość alkoholu około 0,7-2,2% objętościowych, substancji wyciągowych 1-5,2%, kwasu mlekowego 0,18-0,48%, dodatkowo zawiera bardzo dużo drożdży. Kwas chlebowy ma naturalnie słodko-kwaśny zapach i smak pieczonego chleba, dobrze gasi pragnienie i długo utrzymuje niską temperaturę po schłodzeniu. Ma jasno-brązowy kolor, a na dnie butelki może utworzyć się naturalny osad, który łatwo znika po wstrząśnięciu butelką (podobnie jak w butelce naturalnego, niefiltrowanego piwa). Otrzymujemy go przez alkoholową i kwaśną fermentację chleba z dodatkiem cukru i drożdży górnych, przyprawiany zwykle miętą.
- 02 2 Kwas ukrainski
- 02 Plakat Kwas owocowy stara reklama
- 02 1 kwas i dziewczyna
Prawdziwy kwas chlebowy ma trwałość około 3-4 dni. Na Ukrainie, w Białorusi i Rosji – jest często sprzedawany na ulicy z beczki, gdzie go można wypić na miejscu lub w szklanym naczyniu zanieść do domu. Niektóre browary produkują prawdziwy kwas chlebowy z chleba o ważności do 9 miesięcy, stosując specjalną technologię i pasteryzację w wysokiej temperaturze. Często niektóre lokale gastronomiczne dla swoich gości robią własny kwas chlebowy. Jest to szczególnie popularne na Litwie, w Rosji i na Ukrainie.
Jak przygotować Kwas samemu?
Istnieją różne sposoby przygotowania Kwasu Chlebowego – podajemy przykładową proporcję składników:
Suchy chleb razowy 1 kg, suchy chleb żytni 50 dag, cukier 1,4 kg, woda 12-13 litrów, drożdże 4-5 dag, słód (jęczmienny lub żytni) …
Rodzaje Kwasu
Istnieją 3 rodzaje kwasu:
1. Chlebowy,
2. Owocowy,
3. Jagodowy.
- 03 0 Ukrainskii kwas chlebowy
- 03 2 kvas duzo
- 01 1 kwas ukrainski
Kwas na Rusi:
«Квас, как хлеб, никогда не надоест»,
«Русский квас много народу спас»,
«И худой квас лучше хорошей воды»,
«Щи с мясом, а нет — так хлеб с квасом»,
«Кабы хлеб да квас, так и все у нас».
Tradycyjne beczki z kwasem na Ukrainie i za jej granicami (coraz rzadziej spotykane)
- 07 Kwas traktor
- 08 Kwas chlebowy na ulicach Kijowa
- 09 Kwas energy drink
- 10 Kwas in New York city
- 11 Kwas na ulicach Ukrainy
- 12 Kwas stare zdjecie
Dania przygotowane „na bazie kwasu chlebowego” na Ukrainie i w Rosji:
1. „Okroszka” – zimna zupa na bazie kwasu chlebowego (ros. Окрошка — холодный суп на основе кваса),
2. „Botwińja” – zimna zupa na bazie kwasu chlebowego, którą przyrządzają z ryby, gotowanego szczawiu, szpinaku, szczypiorku, pokrzywy oraz różnych traw (ros. Ботвинья — холодный суп на основе кваса, который готовят из рыбы и отварного и протёртого щавеля, шпината, зелёного лука, крапивы, лебеды и другой съедобной травы),
3. „Tiuria” – staroruskie danie z pokrojonego chleba i cebuli zalanych kwasem chlebowym (ros. Тюря — старорусское блюдо из хлеба и лука, накрошенного в квас),
4. „Putria” – kasza jeczmienno-pszeniczno-gryczana zaprawiona kwasem chlebowym oraz słodem (ros. Путря — каша из ячменя, яровой пшеницы, гречихи или проса, заправленная квасом и солодом),
5. „Czorba” – danie kuchni mołdawiańskiej. Jest to kwaśna zupa z mięsem. Składniki: kwas chlebowy, marchew, cebula, pietruszka, pomidory oraz różne rodzaje ziół (ros. Чорба — блюдо молдавской кухни, кислый суп с мясом или птицей, в состав которого входят квас из отрубей, морковь, лук, петрушка, сельдерей, помидоры и пряная зелень),
5. „Zama” – zupa na bazie kwasu chlebowego, która różni się od „Czobry” jednym składnikiem. Jest ona dodatkowo zaprawiona surowym jajkiem, które zostało ubite razem ze śmietaną (ros. Зама — суп на основе кваса, от чорбы отличается прежде всего тем, что в её состав входит сырое яйцо, взбитое вместе со сметаной).
Warto spróbować Ukraińskie dania z kwasu !!!
Niektóre z produkowanych na Ukrainie butelkowanych
- 04 Kwas persha browarnia
- 05 Kwas Biola
- 06 1 Kwas Jarylo
- 06 Kwas Taras
UWAGA NA CHEMIE!!!
Niestety, obecnie również są w sprzedaży koncentraty, które umożliwiają szybkie i wygodne przygotowanie kwasu chlebowego, poprzez dodanie cukru i wody. Najczęściej jednak zawierają one substancje konserwujące, podobnie jak napoje sprzedawane w sklepach pod tą samą nazwą ! Nie zalecamy kupować tego typu produktów, ponieważ one nie mają nic wspólnego z Ukraińską tradycją oraz kulturą – są to standardowe „komercyjne chwyty marketingowe”, które „nawiązują do tradycji” … !
Europa, od zawsze posiadała, posiada i będzie posiadać takie unikalne napoje jak: PIWO, SYDR, KWAS CHLEBOWY, a także liczne gatunki mocniejszych trunków, takich jak WINO oraz WÓDKA …, Ukraina w Europie, znajduje się w czołówce najlepszych, unikalnych oraz czczących tradycję – Producentów !
Będąc na Ukrainie latem w upalne i gorące dni – nie ma nic lepszego od „STAKANA KWASU” – to jest to ! Zalecamy skosztować i wypić do dna …
TAGI ARTYKUŁU
KOMENTARZE DO ARTYKUŁU
DYSKUSJA JUŻ TRWA
DOCENIAMY TWÓJ KOMENTARZ
mai napisał/ła,
6 lipca, 2012 , 21:31
I jeszcze dla miłośników kwasu i piwa ukraińskiego, ostatnio udało mi się znaleźć na Ukrainie świetną przekąskę w postaci serowych warkoczy 🙂 Polecam!
Jurij Czerniec napisał/ła,
7 lipca, 2012 , 13:25
Mai masz rację ten artykuł jest mniejszy od tego o piwie;)
To są w sumie śladowe ilości alkoholu, dużo litrów trzeba wypić, żeby była podobna koncentracja jak od piwa.
Co do warkoczy serowych, to zalecam wybierać te droższe, bo te tańsze to nie są wędzone naturalnie, niestety w produkcji czasem jest stosowany ciekły dym…
W Polsce też spotkałem się z tym produktem, lecz jest mało rozpowrzechniony, polecam spróbować!
mai napisał/ła,
10 lipca, 2012 , 19:17
Te droższe – to o jakiej stawce tu piszesz?? 🙂 Ja ostatnio byłam w Szacku i w jedynym supermarkecie w tej miejscowości wyboru nie miałam 🙂
Jurij Czerniec napisał/ła,
11 lipca, 2012 , 07:45
No tak czasem brak wyboru;) Nie orientuję się ile teraz cenią ten produkt, ale pewnie nie mniej niż 50 hrywni za kilo
emilsia napisał/ła,
2 lipca, 2013 , 14:07
Wczoraj wróciłam z mojego pierwszego i mam nadzieje nie ostaniego pobytu Ukrainie. Dzięki mojemu cudownemu 'przewodnikowi’ spróbowałam kwasu, który tak bardzo mi posmakował, że przywiozlam go sobie do Polski. szkoda, że ma własnie taką krótką datę przydatności. Jest naprawdę cudowny, polecam wszystkim. Ten z ulicy najlepszy )
daiwer napisał/ła,
7 sierpnia, 2013 , 18:12
Kwas naturalny jest naprawdę dobry . Szkoda że u nas jest tylko napój kwaso podobny
cobra napisał/ła,
10 stycznia, 2014 , 18:31
Ja bywam często na ukrainie. i potwierdzić mogę, że kwas kest naprtawdę smaczny. Piłem kilka rodzajów. Regularnie przywożę też kwas do domciu. Niech się napoke z E… schowają. Polecam przynajmniej wyprubować.
Na ukrainie bywają też tanie chemiczne badziewia.
Jurij Czerniec napisał/ła,
11 stycznia, 2014 , 13:51
Fakt trzeba wypróbować! Szczególnie warto uważać na te z dolnej półki cenowej, reszta jest pyszna!
PROSIMY WPISAĆ SWÓJ KOMENTARZ
DZIELĄC SIĘ Z NAMI SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI

O Stronie
NieznanaUkraina.pl
miłego czytania o Ukrainie, zachęcamy do aktywnego komentowania! O stronie
Komentarze
- Ania B napisał w NIEZNANA WIOSKA MAJDAN :
Witaj Marcinie, moja Babcia Helena z domu Pachla, miała siostre Karolinę i z moim dziadkiem Kazimierzem Koziol mieszkali w miejscowości… - Ew napisał w MAJDAN : ZIEMIA PZODKÓW :
Witam, moja babcia nazywała się Józefa Pasiniewicz (z domu Ważna) w Polsce osiedlili się wraz z dziadkiem Stanisławem Pasiniewicz najpierw… - Artur napisał w Gdzie znaleźć znaczki pocztowe Ruski wojenny okręt … ? :
Po wielu latach nieobecności na stronie, pozdrawiam Pana, Panie Jurku!!! SLAVA UKRAINI! SLAVA HIEROJAM! PRZECZ Z ROSYJSKĄ BARBARIĄ!!!!! Artur Ziaja… - Marcin C napisał w NIEZNANA WIOSKA MAJDAN :
Witam, mój dziadek Wacław Rybotycki mieszkał w Malmanstal. Ożenił się z Karoliną z domu Pachla. Szukam informacji o przodkach. Wie… - Bogdan Luklinski / Spine Specialist napisał w BORYSŁAW : MIASTO NAD ZŁOŻAMI ROPY NAFTOWEJ :
BORYSLAW - MOJA MAMA/ OJCIEC pochodzili z Boryslawia..znam / bylem,b.ladne - Tomasz B napisał w MAJDAN : ZIEMIA PZODKÓW :
Witam moja Babcia Stefania Walter żona Juliana Waltera z domu Wilińska mieszkała we wsi Majdan następnie w Zielonej Górze później… - Tomasz B napisał w MAJDAN : ZIEMIA PZODKÓW :
Witam moja Babcia pochodzi ze wsi Majdan ,nazywała się Stefania Walter z domu Wilińska mąż Julian Walter. Bardzo proszę o…
WYSZUKAJ
NA STRONIE
INFORMACJE
Zapisz się na nasz newsletter poprzez mail w serwisie FeedBurner
POPULARNE
Artykuły, które przeczytano najwięcej razyCO MOŻNA PRZEWOZIĆ PRZEZ ... : 156 089
SŁONINA UKRAIŃSKA: SAŁO Z... : 77 457
UKRAIŃSKIE PAPIEROSY I TY... : 70 082
POCIĄGIEM PRZEZ UKRAINĘ: ... : 60 944
JĘZYK UKRAIŃSKI i ALFABET : 57 128
SYMBOLE NARODOWE UKRAINY : 56 406
GRANICA POLSKO-UKRAIŃSKA : 42 306
WYMIANA WALUT NA UKRAINIE : 38 357
ZAKUP BILETÓW KOLEJOWYCH ... : 36 814
PRZED PODRÓŻĄ : 31 617
ŚWIĘTA NA UKRAINIE : 30 761
TELEFONIA KOMÓRKOWA NA UK... : 30 418
ZNANI UKRAIŃCY : 28 690
PODRÓŻ PRZEZ MEDYKĘ : SZE... : 26 233
KRYM : AUTONOMICZNA REPUB... : 25 875
Napisz komentarz